Arbeidsdeskundig Loonwaarde advies en methodes

Voorkom sancties en realiseer snellere re-integratie

Loonwaarde koppelen is voor veel werkgevers een lastige kwestie. Ondanks dat een werknemer niet volledig inzetbaar is, kan er in veel gevallen wel al sprake van een bijdrage aan het bedrijfsresultaat. Deze bijdrage dient een werkgever tegen loon aan te bieden. Een arbeidsdeskundige kan hierbij helpen, maar in veel gevallen kan een werkgever dit ook zelf doen en heb je geen loonwaarde advies van een arbeidsdeskundige nodig.

De makkelijke loonwaarde methode

De reden dat loonwaarde koppelen vaak ingewikkeld wordt is omdat het mensenwerk is. Je kunt geen vaste methode gebruiken om in te schatten hoe productief iemand is. Dit is vooral het geval bij mensen die in de dienstensector werken. Bij sommige beroepen is het al lastig om vast te stellen wat de productiviteit is als iemand niet arbeidsongeschikt is. Enkele voorbeelden zijn overheidsinstanties, gemeentes en stichtingen. Daar heerst vaak nogal is wat bureaucratie en onduidelijkheid over verantoordelijkheid. Hoe ga je vaststellen wat de loonwaarde was, oftewel: ‘de waarde toevoegende productiviteit’ van een persoon, als voor de ziekteperiode de productiviteit niet duidelijk was. Andere gevallen spreken weer voor zich. Maakte je eerst 100 vogelhuisjes per dag en nu 50, dan is je productiviteit 50%. Daar hoef je geen kostbaar arbeidsdeskundig onderzoek voor in te zetten.

De 2/3 methode loonwaarde methode

Is een werknemer niet in staat om volledig zijn werk uit te voeren? Was er sprake van een duidelijk takenpakket? Doet de werknemer iets langzamer dan normaal en heb je een goede relatie met de werknemer? In dat geval kun je de 2/3 loonwaarde methode gebruiken. Je doet heel simpel de productiviteit van de werknemer minus 1/3 en bouwt dit in een opbouwschema tijdcontingent op naar 100% in stappen van 5-10%. Het belangrijkste dat je voor deze methode dient aan te houden is het mensgerichte aspect. Bespreek de loonwaarde met de werknemer op een menselijke manier. Geef aan dat je deze methode wilt gebruiken in plaats van pietjeprecies alle taken te timen en te meten. Dat vindt niemand leuk. Ga niet voor de analysesverlamming, als het niet nodig is.

Weetje over de mensgerichte aanpak

Uit wetenschappelijk onderzoek komt keer op keer naar voren dat communicatie met de werknemer en een mensgerichte aanpak de verzuimduur het meest verkort. Doe je het niet voor de werknemer, dan in ieder geval voor je financiële baten.

Analysis paralysis

De benaming analyses paralysie komt voort uit de statistische wereld. Het betekent dat je door telkens maar door te analyseren en te meten je in sommige gevallen niet altijd wijzer wordt dan een simpele vuistregel. Maar wanneer gebruik je dan toch een complexe meetmethode?

Start met meten voor loonwaarde advies

Is het duidelijk dat er sprake is van een sterk verminderde loonwaardige situatie? Maakt iemand veel fouten door zijn beperkingen of is het niet voor zelfsprekend wat het productieverlies is van de werknemer? In dit soort gevallen is het goed om een specialist in te schakelen. Dan wordt het zinvol om te kijken naar tempo, kwaliteitsverlies, inzetbaarheid en productie.

Specialistisch loonwaarde koppelen

Wil je er zeker van zijn dat het UWV akkoord gaat met uw loonwaarde redenering? Schakel dan een arbeidsdeskundige in. De arbeidsdeskundige zal tijdens zijn onderzoek kijken naar werktempo, werkplanning en zelfstandigheid. Deze zaken zijn vaak lastig in te schatten voor een werknemer. De observatie van de arbeidsdeskundige wordt in een formule ingevoerd waarna er een loonwaarde percentage uitkomt. Met dit loonwaarde percentage bent u gegarandeerd veilig als het gaat om een WIA-beoordeling.

Voorkom een sanctie en vraag arbeidsdeskundig loonwaarde advies

Bij twijfel, vragen, als het zo klaar is als een klontje dat een werknemer productief is voor de uren dat hij belastbaar is, dan is het beter om zelf de loonwaarde te bepalen.

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.