Betaal niet te veel: 2e spoor kosten

De 2e spoor kosten kunnen bij bedrijven met hoog verzuim behoorlijk oplopen. Dit ligt echter ook vaak aan de prijs van het tweede spoor. In veel gevallen is een duur tweede spoortraject niet nodig. In dit artikel lees je waar je bij 2e spoor kosten op moet letten. Direct op zoek naar een indicatie van de verschillende tarieven? Scrol dan even naar beneden in dit artikel.

Waar moet je op letten?

Als een tweede spoor traject moet worden opgestart zijn er meerdere zaken waar je op kunt letten. Allereerst de prijs. In sommige gevallen staat deze niet geheel in verhouding tot wat je ontvangt als opdrachtgever en cliënt. Om te bepalen of de prijs reëel is het goed om na te gaan wat je er voor krijgt. Bijvoorbeeld door wie het traject wordt uitgevoerd, in welke context en wat voor extra facilitering aan de cliënt wordt aangeboden in het traject. Ook het specialisme van de coach speelt een belangrijke rol.

  • Wie voert het traject uit?
  • Wanneer wordt het traject ingezet?
  • Wat voor soort traject is het?
  • Hoelang duurt het traject?

Wie voert het traject uit?

Een 2e spoor traject kan door iedereen worden uitgevoerd. Als je iemand zichzelf tweede spoor begeleider hoort noemen, betekent dit niet dat het een beschermde titel is. Echter zijn er wel een aantal zaken waar je op kunt letten. Zo kunnen bedrijven een bepaald keurmerk verkrijgen als ze hun processen op orde hebben. Een dergelijk keurmerk is bijvoorbeeld het blik op werk keurmerk. Uiteraard draagt een keurmerk bij aan kwaliteit, maar sommige bedrijven die het anders aanpakken zien hier juist vanaf.

Bijvoorbeeld als er arbeidsdeskundigen worden ingeschakeld die het proces begeleiden. De arbeidsdeskundige adviseert dan de coaches over hoe zij moeten handelen in complexe situaties. Het belangrijkste is dat je een partij uitkiest die je vertrouwt. Ervaring met verzuim- en arbeidsongeschiktheid, regel- en wetgeving en UWV beoordelingen is in ieder geval een must. Daarom zie je vaak dat een tweede spoor begeleider een achtergrond heeft als casemanager, arbeidsdeskundige of praktijkondersteuner.

waarom spoor 2

Welke verschillende 2e spoor trajecten zijn er?

Een 2e spoor traject hoeft zeker niet altijd een paar duizend euro te kosten. Toch wordt dit vaak uitgegeven door bedrijven. Er kan veel worden bespaard op het goed selecteren van een 2e spoor bedrijf door gericht op zoek te gaan naar wat je nodig hebt. Elk traject heeft zijn voor- en nadelen.

Loading

Digitaal 2e spoor

Sinds de coronacrisis zijn veel 2e spoor bedrijven digitaal gaan werken. Daardoor hoeft de 2e spoor coach niet zoveel te reizen als voorheen. Uitermate voordelig voor de 2e spoor bedrijven zelf natuurlijk. De klant krijgt er echter geen extra waarde voor terug en ook geen teruggave van geld. Gelukkig zijn er bedrijven die zich inmiddels hebben gespecialiseerd in digitaal werken (Matchvermogen bijvoorbeeld – even wat zelfpromotie) Dit vertaalt zich door in de prijs. Als een medewerker digitaal vaardig is, is dit een prima traject voor minder dan de helft van de reguliere 2e spoor prijs. Wij geven werkgevers vooraf vrijblijvend advies of een degelijk traject geschikt is.

Hoe pakt Matchvermogen een tweede spoor aan?

Gespecialiseerd 2e spoor

Steeds meer 2e spoor bedrijven specialiseren zich in bepaalde verzuimoorzaken. Zo specialiseert het bedrijf Re-turn zich in medewerkers die kanker hebben of hebben gehad en de re-integratie terug naar werk. Bureau OBOL specialiseert zich in doven en blinden. Deze trajecten zijn vaak duurder, omdat er ook meer specialisme bij komt kijken. De 2e spoor coaches hebben bijscholingen en dienen aan bepaalde jobcoach-eisen te voldoen. Naast specialisaties die zijn gericht op kanker en werk, zijn er ook bedrijven te vinden die gespecialiseerd zijn in CVA-patiënten, fibromyalgie en mensen met beperkingen in persoonlijk en sociaal functioneren. Mocht je een vrijblijvend advies willen over het juiste traject dan verwijzen we je graag door naar onze collega’s.

IPS-traject

IPS is een methode om mensen met een ernstige psychische of psychiatrische aandoening te helpen bij het verkrijgen en behouden van betaald werk. IPS werkt voor hen beter dan andere re-integratiemethoden. Mensen met een ernstige psychische aandoening die behandeling en/of begeleiding krijgen en aan het werk willen, kunnen hiervoor begeleiding krijgen met de methode Individuele Plaatsing en Steun (IPS). Een IPS-trajectbegeleider helpt dan met werk zoeken, vinden en behouden. Ook mensen die op het werk problemen hebben vanwege hun psychische aandoening kunnen gebruikmaken van een IPS-traject om hun werk te behouden. Gezien het traject veel specialisme en tijd vereist wordt dit traject niet vaak ingezet tijdens de eerste twee ziektejaren. Ook is het een relatief kostbaar traject.

Let op! Vaak wordt een IPS niet uitgevoerd door een reguliere tweede spoor begeleider. Echter moeten de rapportages wel voldoen aan de kaders omtrent tweede spoor. Ga dus nooit zomaar in zee met een partij die IPS aanbiedt. Het gevolg kan alsnog een loonsanctie zijn.

No cure no pay

De no cure, no pay 2e spoor bedrijven zijn uiteraard het goedkoopste. Helaas zitten er ook wat haken en ogen aan. Indien een werknemer wordt geplaatst, dient vrijwel het dubbele betaald te worden ten opzichte van een regulier 2e spoor traject. Ook worden er alleen kansrijke kandidaten toegelaten voor deze trajecten. Gezien deze trajecten toch al relatief makkelijk een baan zouden vinden is het maar de vraag of het verstandig is om een no cure no pay in te schakelen.

Kort en langdurig 2e spoor

Een tweede spoor traject hoeft niet altijd voor 12 maanden te worden afgenomen, ook niet voor 9 of 6 maanden. In sommige gevallen is een traject van 3 maanden voldoende. Helaas zien de arbeidsdeskundigen van Matchvermogen nogal te vaak dat er een volledig traject wordt afgenomen. Uiteraard is dit vele malen duurder dan een kortdurend traject. Door een goede scan vooraf te maken weet je wat je moet inkopen. Wees hier bewust van en laat je goed adviseren door de arbeidsdeskundige.

Binnen 10 minuten gratis advies van een arbeidsdeskundige

Ziektewet, WW, WGA of Wet Verbetering Poortwachter?

Een belangrijke factor die meespeelt in de prijs van een tweede spoor traject is het systeem waarbinnen het traject wordt ingezet. Zo is een traject dat wordt uitgevoerd bij cliënten die ziek uit dienst zijn gegaan vaak goedkoper dan trajecten die worden ingezet bij mensen die vast in dienst zijn. Dit komt mede omdat trajecten geen tot weinig contact vereisen met leidinggevenden wat veel tijd kan besparen. Aan de andere kant komt er wel weer specialisme bij kijken op gebied van eigenrisicodragerschap. Als je als bedrijf daar weinig kaas van hebt gegeten is het dan alsnog geadviseerd om voor een specialist te kiezen.

WGA derde spoor

Een tweede spoor wordt tijdens de WGA periode ook wel ‘derde spoor’ genoemd. Lekker in jargon praten.. daar houden we van in de casemanagement wereld. De tarieven van trajecten die worden ingezet tijdens de WGA lopen nogal uiteen. Waarom? Geen idee! We hebben dit in ons marktonderzoek niet kunnen uitpluizen. Ook zien we dat de begeleiding vaak hetzelfde wordt ingericht. Het is relatief gezien een minder inspannend traject, er zitten weinig risico’s aan en meer coaches kunnen dit traject uitvoeren. Het enige wat je in de gaten moet houden is of het bedrijf ook snapt hoe eigenrisicodrager schap WGA in elkaar zit.

Check bij WGA derde spoor inzet:

  • Helpen zij bij het aanvragen van herbeoordelingen van de WGA-beslissing?
  • Gaan zij mee naar het UWV?
  • Leveren ze rapportages die bijdragen aan het begeleiden van een WGA dossier?

Extra diensten die het leven van een casemanager of bedrijf makkelijker maken

Uiteraard zijn er nog andere factoren dan de bovengenoemde die de kosten van een tweede spoor kunnen bepalen. Denk aan extra services zoals een inlog voor een portal, keurmerken, loopbaantesten die ook kunnen bijdragen aan duurzame inzetbaarheid en/of extra rapportages. Bovenal lijkt het verschil in prijs te worden bepaald door de grote van de tweede spoor partij. De grotere partijen en arbodiensten zitten toch al snel aan de hoge kant van het spectrum. Soms wel 50% meer. De kleinere partijen zitten ongeveer op de tarieven die hieronder staan benoemd.

Tarieven 2e spoor

SoortRichtprijs
Tweede spoor modulair (Matchvermogen) â‚¬ 1250,- tot  â‚¬2600,-
Digitaal 2e spoor (Matchvermogen â‚¬ 1250,- tot  â‚¬3000,-
Gespecialiseerd 2e spoor â‚¬ 3000,- tot  â‚¬ 10000,-
3 maanden 2e spoor â‚¬ 1000,- tot  â‚¬ 3000,-
6 maanden 2e spoor â‚¬ 2000,- tot  â‚¬ 4000,-
9 maanden 2e spoor â‚¬ 4000,- tot  â‚¬ 6000,-
12 maanden 2e spoor â‚¬ 3000,- tot  â‚¬ 6000,-
IPS traject€ 3000,- tot  â‚¬ 6000,-
No cure no pay 2e spoor â‚¬ 8000,- tot  â‚¬ 12000,-

2e spoor kosten maken, investering of uitgaven?

Een tweede spoor lijkt in sommige gevallen kostbaar. Echter is een kwalitatief tweede spoor inschakelen een goede keuze. Het tweede spoor is een moment op basis waarvan nieuwe stappen in de re-integratie van een cliënt worden bepaald. Het begeleiden van zoeken naar functies heeft vervelende gevolgen. Allereerst kan een verkeerde zoekrichting een sancties opleveren door UWV.

UWV wil namelijk dat er gericht wordt gezocht naar functies op basis van krachten en bekwaamheden. Een ander punt is duurzame inzetbaarheid. Een goede coach zal een werknemer helpen met loopbaanoriëntatie en niet een quick win realiseren. Ook als een werknemer volledig hersteld zijn er voor de langeretermijnhandvatten aangereikt, waardoor een cliënt betere keuzes gaat maken over zijn of haar carrière. Uit onderzoek is gebleken dat daardoor niet alleen arbeidsmobiliteit vergroot, maar verzuim wordt gereduceerd. Een tweede spoor traject is dan ook een goede langetermijninvestering voor een werknemer en werkgever.

Hulp nodig?

Door de juiste arbeidsdeskundige partij te kiezen kunt u in veel gevallen tot wel een paar duizend euro besparen aan interventiekosten. Op de lange termijn gaat dit om tienduizenden euro’s (mocht een werknemer instromen in de WGA). Wij helpen keuzes inzichtelijk te maken en helpen u pragmatisch verder met de juiste beslissing. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Meer over ons? Neem contact op.

Niels, Specialist sociale zekerheid

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.